Winkelen in een receptenrestaurant

Inkopen per gerecht
Efficiënter winkelen aan een goedkopere prijs, dat belooft Thierry Peeters, uitbater van HNGRY, de foodstore waar je winkelt per gerecht.

We kennen het allemaal, na een lange werkdag inspiratieloos voor het fornuis staan. De supermarkt biedt hiervoor geen oplossing. Dankzij HNGRY is dat verleden tijd. Wintergroenten met krieltjes of gebakken kabeljauw met witloof? Bij HNGRY vind je alle ingrediënten die je nodig hebt, per gerecht.

Geheime opstart

‘Tijdens een citytrip naar Berlijn eind januari stapte ik een winkel binnen waar de ingrediënten per gerecht gepresenteerd werden’, legt Thierry uit. Het concept sprak hem zo aan dat hij op zoek ging naar een gelijkaardige winkel in België. Tevergeefs, zo bleek. ‘Ik had net mijn restaurant verkocht en was op zoek naar een nieuwe uitdaging.’ Thierry zette het concept dat hij in Berlijn ontdekt had naar zijn hand. Hij begon met de opstart van HNGRY in het grootste geheim. ‘Naast mijn vrouw en ik wist niemand waar we mee bezig waren. Zelfs de leveranciers hadden tot een week voor de opening geen idee wat het plan was’.

Thierry

Naast mijn vrouw en ik wist niemand waar we mee bezig waren. Thierry Peeters

aantal-likesVoor Thierry was de persaandacht die de opening zou opleveren van cruciaal belang. ‘Ik wilde niet dat ik op straat mensen moest aanklampen om hen het concept uit te leggen. Dat is onbegonnen werk’. Intussen is de winkel drie maanden open en telt de facebookpagina 9500 likes. En op dat aantal is Thierry best trots. In de winkel wordt het aantal likes zelfs live geüpdatet. (Foto)

 

Het motto van HNGRY is ‘jij kookt, wij inspireren’. En of de winkel dat doet: 10 aantrekkelijke gerechten zijn er te koop. Ook aangepaste wijnen bij deze gerechten zijn verkrijgbaar. Bovendien biedt HNGRY een gigantisch assortiment aan theesoorten aan die zijn uitgestald in grote glazen bokalen. Niet om te verkopen, maar om de klant een extra geursensatie te bezorgen. Voortaan mag je best ideeëloos door het leven gaan (tenminste wat eten betreft), zo heeft HNGRY er toch genoeg.

Van wie komen die ideeën? Van Thierry zelf. Als ex-kok en restauranthouder komt hij voortdurend op de proppen met nieuwe receptjes. Deze probeert hij steeds eerst zelf uit. In die zin is Thierry nog steeds de kok in zijn eigen receptenrestaurant. Tot nu toe heeft hij elke week een drietal nieuwe gerechten samengesteld en in de winkel geplaats. Op termijn is het de bedoeling veel sneller te variëren. ‘Als we bijvoorbeeld zien dat iets niet goed verkoopt, kunnen we dat gerecht meteen weghalen. Het is de bedoeling een twintigtal nieuwe gerechten per maand te ontwikkelen.’

De eerste keer

IMG_6316kopieDe drieëntwintigjarige Tine Kil woont in Antwerpen. Ze houdt van eten en kookt graag zelf. Hoewel ze dagelijks boodschappen doet, stapte ze nog nooit bij HNGRY binnen. Wij namen haar mee voor een eerste ervaring.

HNGRY versus Berlijn

Hoewel het idee voor HNGRY uit Berlijn komt, zijn er toch een aantal verschillen met het originele concept. ‘Ik wilde geen kopie maken van de winkel die ik in Berlijn zag. Ik ben bewust niet meer teruggekeerd.’ Kun je bij HNGRY ook drie aparte pompoenen kopen? Het antwoord luidt nee: ‘Ik heb namelijk net voldoende pompoenen in huis om ook de worsten die bij dat gerecht horen, te verkopen. Dat was in Berlijn wel mogelijk’, legt Thierry uit.

Op vier minuten binnen en buiten

‘Bij HNGRY winkelt de klant efficiënter’, beweert Thierry. Om dat statement te bevestigen (of net te ontkrachten) vergeleken we de tijd die we doorbrachten in zijn winkel met de tijd die we nodig hadden in de betere supermarkt. Bij deze test selecteerden we op voorhand een gerecht via de website (gebakken kabeljauw met witloof en wortelen).

Aangezien HNGRY zeer overzichtelijk is ingericht, sta je al snel met je aankoop aan de kassa. Efficiënt? Zeker en vast, op 4 minuten wandel je buiten met alle ingrediënten voor een toekomstig topgerechtje. In de supermarkt doe je daar een tiental minuten over met een goed opgesteld boodschappenlijstje (en zonder lange rijen aan de kassa!).

Ook wat de prijs betreft maakten we een vergelijking met de betere supermarkt (hiervoor namen we opnieuw het gerecht met de kabeljauw als test). Voor 24,24 euro ben je gesteld in de supermarkt, terwijl je er bij HNGRY ‘al’ vanaf komt met 18,70 euro. Best opmerkelijk. Betekent het nu dat we voortaan met z’n allen moeten wegblijven uit iedere Delhaize of Carrefour? Neen, absoluut niet. Voor 18,70 krijgt de klant weliswaar een diner voor twee voorgeschoteld, maar daar blijft het dan ook bij. Je hebt ook geen overschot. Van wat je in de supermarkt koopt, kan je twee dagen eten. En die grote fles olijfolie gaat uiteraard nog veel langer mee.

Naar de frituur

De porties worden berekend voor twee personen. Thierry voorziet 200 gram vlees of vis per persoon. ‘Dat is meer dan voldoende, je gaat echt geen honger meer hebben. Ik maak mijn porties liever te groot dan te klein. Ik wil niet de commentaar krijgen dat klanten na het koken nog naar de frituur willen omdat het niet voldoende was.’ Dat statement gaat op voor de ‘normale eter’. Ben je echter een ‘grote eter’ of met een gezin van vier, dan loopt de rekening al snel op. Wil je meer eten dan HNGRY voorziet? Op restaurant kan je een extra portie kroketten bestellen, maar bij HNGRY dien je een nieuw pakket aan te schaffen. Dit verdubbelt uiteraard de prijs.

Niet voor grote gezinnen

In de supermarkt wandel je naar buiten met overschot (een grote fles olijfolie, een groot potje kruiden en een grote zak aardappelen). Dat is pluspunt nummer één voor grotere gezinnen. Zij komen dan veel voordeliger uit. Bij HNGRY is verspilling dan weer uitgesloten: je gaat naar huis met de exacte hoeveelheid eten.

Wie is nu de typische HNGRY-klant? Het inspiratieloze koppel dat vergeten is dat er ook zoiets bestaat als een goedkoop restaurant. Wellicht is dat kort door de bocht, maar als je net bent thuisgekomen van het werk, geen idee hebt wat klaar te maken voor het eten en absoluut geen zin hebt in fritten, dan is HNGRY de reddende engel. Thierry omschrijft het als volgt: ‘Dit is geen concept voor een gezin met vier kinderen. Zij hebben een heel ander aankooppatroon, een heel andere structuur in hun leven. Ik richt me eerder tot tweeverdieners. De huidige generatie leeft veel meer van dag tot dag. Zij beslissen vaak lastminute of ze sushi laten komen, bij vrienden gaan eten of op restaurant gaan. Dat weten ze geen week op voorhand.’

HNGRY gebruikt producten van hoge kwaliteit. Vlees van de Keurslager en groentjes van de vroegmarkt. (foto) Bioproducten zul je echter niet terugvinden bij HNGRY. ‘Voor mij primeert het concept. Door te werken met bioproducten zouden de gerechten alleen maar duurder worden’, legt Thierry uit. Toch draagt de winkel zijn steentje bij op ecologisch vlak. 11.11.11 Werkt dit jaar rond voedselverspilling. ‘Doordat we alles per portie verkopen, spaart de klant een hoop afval uit.’

De winkel valt misschien wel te vergelijken met een deftig restaurant: alles is er ter beschikking voor de perfecte, zelfs exclusieve, maaltijd. Alleen moet de klant zelf het eten klaarmaken. Dat zou echter geen probleem mogen zijn. HNGRY voegt bij elke maaltijd immers een gedetailleerd stappenplan. Een knap recept en van alles de exacte hoeveelheid: een HNGRY-gerecht kan je haast niet verpesten. De iets minder ervaren kok kan er gerust zijn ding vinden. Terwijl de geoefende chef zich waarschijnlijk aangetrokken voelt tot de niet-alledaagse producten die in de winkel liggen. HNGRY is in feite een winkel voor, zoals Thierry het zelf noemt, de ‘meerwaardezoeker die zich wil laten inspireren’. Rundsburger met gele raap, violet aardappel en beukenzwam: hoe bedenk je het. Maar vooral: vind dat maar eens terug in een supermarkt.

HNGRY blijft exclusief

HNGRY bestaat intussen drie maanden. Met bijna tienduizend likes wint de winkel dagelijks aan populariteit. Thierry denkt dan ook nu al aan uitbreiden. ‘Het is best mogelijk dat er in de toekomst meerdere HNGRY winkels zullen zijn. In andere steden bijvoorbeeld.’ Zullen de HNGRY pakketten ooit in de supermarkt te verkrijgen zijn? De uitbater hoeft hierover geen seconde na te denken: ‘Het is mogelijk dat het HNGRY-pakket ooit zal bestaan, maar het zal nooit in de supermarkten te krijgen zijn.’

Top