Wonen op kot? Zo doe je het niet.

De zeven hoofdzonden van de kotstudent

Op kot gaan is het ultieme excuus voor een student om geweldig los te gaan zonder dat je ouders erachter komen. Feesten, leven als een varken of gewoon niet studeren zijn een kotstudent niet vreemd. Maar er zijn ook keerzijdes: je kunt slachtoffer worden van je kotbaas die te gierig is om bijvoorbeeld de waarborg terug te betalen. Voor één keer plaatst 21bis deze studenten in hokjes. Dit zijn de zeven hoofdzonden van de kotstudent.

Luiheid: ‘200 melkbrikken vond ik terug aan het einde van het academiejaar’

Is een kotmadam dé oplossing voor de luie student? Anno 2014 is de inwonende kotmadam een uitstervend ras. Het is niet meer van deze tijd om als student een kot te zoeken bij een kotmadam. Waarom zou je het wel doen? Omdat de kotmadam poetst, kookt en zelfs afwast? Kotmadam Kristin De Troyer: ‘Het eerste wat ik doe wanneer ik mijn koten inspecteer, is de wc’s poetsen.’

Kotmadam Kristin verhuurt haar huis in Leuven aan studenten, hoewel ze in Schotland woont en werkt. Haar studenten in Leuven brengen leven in de brouwerij zegt ze, daarom blijft ze haar huis verhuren. ‘Ik zou het ook zonde vinden als mijn huis leegstond als ik er niet ben. In mijn studententijd heb ik altijd op kot gezeten. Ik woon graag samen met andere mensen. Ik zou het vreemder vinden om alleen te wonen dan met mijn studenten.’

‘Het eerste wat ik doe als ik thuis ben, is de wc’s poetsen.’Kotmadam Kristin

‘Studenten doen hun taken niet altijd’

Hoe lui zijn haar studenten? ‘Tot vijf jaar geleden had ik een poetsvrouw. Maar dat was een extra kost voor de studenten en die wilden ze niet meer betalen. Ook goed, maar dan doen ze alles zelf.’ Studenten die zelf poetsen? Helemaal niet lui dus! Of toch? ‘Er is een beurtrol: studenten moeten de gang, de badkamers of de keuken poetsen. Ze moeten zelf het afval buiten zetten. En het glas naar de container brengen is ook voor hun rekening. Mijn buurvrouw Diane controleert dat een beetje. Maar ik wil wel terug een poetsvrouw, want ze doen hun taken niet altijd. Het eerste wat ik doe als ik thuis ben, is de wc’s poetsen.’

Foto_luiestudent2Niet lui, wel gemakzuchtig

Kristin is bijna 18 jaar kotmadam, zij kan het dus weten. Zijn studenten luier dan vroeger? ‘Ik denk dat het eerder… gemakzucht is. Niet per se luiheid. Hét probleem is dat ouders hun kinderen niet laten meehelpen in het huishouden. Toen ik twaalf was, werd er van mij verwacht dat ik het huis poetste. Dat is nu ondenkbaar. Ouders proberen jongeren een betere jeugd te geven dan zij hadden, maar verwennen hen teveel.’

1 kot, 200 melkbrikken

‘Het ergste wat ik al gezien heb? Eén student was te lui om zijn lege melkbrikken en bierflesjes naar beneden te brengen. Aan het einde van het academiejaar vond ik letterlijk 200 brikken en ongeveer evenveel flesjes terug. Buurvrouw Diane en ik waren gechoqueerd. Dit jaar is er ook een vreselijk slordige student. Hij ruimt letterlijk niets op. Bestelt pizza en zet de halflege doos ergens op de grond. Er staat niets meer in zijn kasten, alles is verspreid over zijn bed, de grond, de zetel … In de kerstvakantie ga ik terug naar de koten en ik ben echt bang voor wat ik ga aantreffen.’

De Jonge Kotmadam

Een andere kotmadam uit het Leuvense blijft liever anoniem, we noemen haar De Jonge Kotmadam (26). Onder die naam heeft ze ook haar blog. ‘Ik ben kotmadam uit financiële overwegingen. Ik wou dit huis kopen en alleen was dat financieel onhaalbaar. Ik verhuur een paar kamers om rond te komen. Als het huis afbetaald is, worden de studenten mijn ‘pensioen’. Sowieso wilde ik samenwonen. Ik woon niet graag alleen, dus dit is de ideale oplossing.’

AUDIO De gewoontes van de luiste student volgens De Jonge Kotmadam? SOUNDBITE

Zelf een luie student? Vier tips om je te helpen!
-Begin met één of twee keer per week zelf te koken. Altijd fijn als mama of papa leftovers meegeven, maar je kan niet voor eeuwig op hen rekenen.
-Een hele maaltijd bereiden in de microgolfoven duurt langer en is niet per se milieuvriendelijker. Eén pan op het vuur en één pot in de microgolfoven lukt best.
-Afwas gaat niet weg als je het negeert. Was meteen af wat je vuilmaakt en je bent in totaal minder tijd kwijt.
-Een inwonende kotmadam die achter je veren zit is ideaal om je luiheid wat te temperen.

Ijdelheid: ‘Ik scoor hoge ogen met mijn grote appartement’

Ijdelheid wordt gelijkgesteld aan ‘trots’ en ‘glorie’. Het graag willen pronken met jouw bezit. Lore Viaene (20), derdejaarsstudente fotografie, werd verliefd op een kot in het Gentse. Sinds ze er in september kwam inwonen, voelt ze zich er thuis. Ze pakt graag uit met haar grote appartement dat bovendien goedkoper is dan de meeste andere koten. ‘Ik maak iedereen graag jaloers met mijn kot’.

‘Uitslapen is hemels’, lacht Lore. ‘Mijn kot ligt op twee minuten van de school.’ Ze studeert Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en zit op kot in Gent – zo’n 16 km van thuisbasis Nazareth. Ze zit al twee jaar op kot waarvan één in dit gebouw dat elf verdiepingen telt. Hiervoor woonde ze in een oud gerenoveerd huis met drie verdiepingen. ‘Ik zat op de zolder, maar vond het klein en sleurde met mijn mappen de gevaarlijke trap op.

Ik had meer ruimte nodig en meer interactie met kotgenoten. Mijn vorige kotgenoten zag ik nauwelijks en door de krappe keuken konden we nooit samen eten. Nu leef ik meer samen. Er is geen tv. Ik zou daar vree rap mijn tijd mee verdoen. Het is ook gezelliger als je met elkaar praat.’

Lore Viaene

Lore Viaene

Dit semester werkt Lore aan drie opdrachten. ‘Een bekend tafereel op mijn kamer is photoshoppen met een lampje boven mijn hoofd. (lacht) Bij deadlines komt het voor dat ik tot in de nacht zit te werken.

Mijn kot is niet duurder dan een ander kot. Ik betaal maandelijks 310 euro en sta op vijf minuten fietsen in het centrum. Ik had geluk dat ik Eva kende. Zij zat hier vorig jaar met twee zussen van wie één is afgestudeerd.

Zelf organiseren we geen feestjes. Hier wonen dan ook gezinnen en oudere mensen. We willen het proper houden. We nodigen wel vrienden uit om te eten. Maar ik feest liever bij andere mensen, dan hoef ik het nadien niet op te kuisen. (lacht) En er zijn in Gent genoeg gelegenheden om uit te gaan.’

Welke nadelen ondervindt Lore? ‘Ik kan de ramen niet poetsen omdat ze niet allemaal open kunnen. ’s Nachts vangt de wind veel lawaai en de lift hapert. Er zijn gebreken doordat het een ouder gebouw is, maar de kotbaas lost dat snel op. Mijn vrienden zijn jaloers wanneer ze hier komen, maar ik maak ze graag zelf jaloers. (lacht) Ze zien dan ook het mooie uitzicht over Gent en als ze de huurprijs horen, zijn ze zeker verkocht.’

Lore krijgt carte blanche. Wat zou ze doen? ‘Ik zou veel willen. (lacht) Zoals één specifieke stijl in de meubels; een strak interieur zoals grote muurversieringen, basic meubels, een grote werktafel en houten accenten. Maar sinds ik op 1 september introk, voel ik me volledig thuis. Ik blijf zelfs hier tijdens het weekend wanneer ik nog werk heb. Ik denk eraan om nog twee jaar te blijven wanneer ik ga studeren aan het Sint-Lukas in Brussel. Het liefst kom ik hier na mijn studies wonen, maar dat zie ik dan wel.’

‘Ik vind het belangrijker om een eigen badkamer te hebben’

  • Jori Hoefnagels (20), studente Interieurvormgeving aan Thomas More in Mechelen, woont op de tweede verdieping van een gebouw op de Schuttersvest en is trots op haar kot. Alleen al de inkomhal en de gang van het appartement ogen heel chique voor een studentenkot.

Tips om uit te pakken met je kot:
-Schep eenheid door ruimte en rust te creëren. Beperk je tot één stijl in je interieur.
-Zorg voor een oase van rust. Planten zijn een must, want ze geven je een buitengevoel.
-Creëer een zee van ruimte door slim gebruik te maken van hoogtes. Zo kan je je kleerkast opstapelen waardoor deze minder plaats neemt in je kamer.

Woede

Op kot gaat met je beste vrienden, het klinkt vele studenten als muziek in de oren. Samenwonen, samen gaan feesten en als er nog tijd over is samen studeren. Helaas loopt het soms wel eens fout. Niemand houdt zich aan de opgestelde beurtrol en er ontstaan ruzies. Net zoals in de reportage.
Vijf vrienden besloten samen in Leuven een huis te huren voor het schooljaar. Al snel werd duidelijk dat het zo niet verder kon.

Enkele tips om ruzie op kot te vermijden:
-Stel een beurtrol op om te koken of afwassen. Zorg dat iedereen zich hieraan houdt.
-Pas om met je vriend(in) mee te nemen naar je vrienden op kot. Bedrog is snel gebeurd, zeker na een paar drankjes teveel.
-Ga regelmatig samen uit. Doe leuke dingen samen om de sfeer in de groep te bevorderen.
 

 

Gulzigheid: ‘Soms kook ik voor twee dagen, maar eet ik stiekem toch alles op’

Stephany Van Cranenbroeck (21) zit sinds twee jaar op kot in Mechelen en biecht ons haar gulzige gewoontes. Over nachtelijke bezoekjes aan de frituur en de schuldgevoelens die hiermee gepaard gaan.

‘Wekelijks spendeer ik zo’n 25 tot 40 euro aan eten. Wel probeer ik zo weinig mogelijk naar de winkel te gaan omdat die redelijk ver is van mijn kot. Dan haal ik ineens voor drie weken boodschappen en betaal ik ongeveer 70 euro. Probleem is dan dat alles veel sneller op is. Je denkt: ik heb het nu toch in huis, maar dan eet ik op wat voor volgende week bedoeld was.’

‘Ik kook meestal zelf. De extraatjes zijn het probleem. Mijn broer en mijn schoonzus zijn samen 50 kilo afgevallen en ik heb tijdens hun dieet een tijdje bij hen gewoond. Zij hebben me toen geleerd om gezond te koken. Wel merk ik dat die goede gewoontes aan het minderen zijn. Ook heb ik niet altijd zin om te koken, dan eet ik wel eens frietjes of een diepvriespizza. Oorspronkelijk ben ik van Nederland, daar zijn de porties veel kleiner. Hier heb ik dus echt wel genoeg met een kleine friet, maar na een diepvriespizza heb ik meestal nog honger.’

Stephany Van Craenenbroeck

Stephany Van Craenenbroeck

‘Als ik één keer per week ongezond eet, kan het er nog mee door. Maar als ik die week ook nog chips of chocolade eet, zeg ik vaak: beter niet. Als ik het in huis heb, wordt het allemaal snel opgegeten. Ik eet niet zo veel tussendoortjes, maar ik snoep op kot meer dan thuis. Ik durf elke dag chocolade of chips te eten. Thuis doe ik dat minder. Dan houden mijn ouders mij ook meer in de gaten. Tijdens de week eet ik dus meer dan thuis. Dan kook ik bijvoorbeeld voor twee dagen en eet ik het stiekem allemaal op een dag op. Ik weet dat het niet goed is, maar het is zo lekker. Ik schep nog eens bij tot er maar een kleine hoeveelheid over is. Meestal is het dan niet meer de moeite om te bewaren en eet ik het toch op. ‘

‘Mijn guilty pleasure is zonder twijfel chips. Vaak neem ik gewoon een bakje, maar tegen het einde van de avond is de zak zelf leeg. Als er chips in huis zijn dan krijgt mij lief niks. Ik eet alles snel op zonder hem. Volgens mij zit er een stofje in chips dat dat veroorzaakt. Dat heb ik horen zeggen. Mijn gulzigste moment tot nu toe? Ik had al gegeten voor mijn werk, maar ik voelde me zo rot dat ik na mijn werk nog een pak friet ben gaan halen. Toen voelde ik me toch wel schuldig achteraf’.

 

Tips om gulzigheid op kot te vermijden:
-Als je geen tijd hebt om te koken, kan je voor twee dagen koken en de rest invriezen. Zorg dat je de restjes meteen invriest, zo kan je ze die dag niet meer opeten.
-Eet een tas groentesoep voor de maaltijd, zo ga je tijdens de maaltijd niet te veel eten.
-Eet niet tussen je boeken. Laat de maaltijd samenvallen met een moment van pauze en ontspanning.
-Chips koop je beter niet als je op kot zit. Zodra we vet proeven, maakt ons lichaam endocannabinoïde aan. Deze stof wakkert onze eetlust aan. In chips zitten er ook smaakverwekkers zoals mononatriumglutamaat. Ook deze stof zorgt ervoor dat je in geen tijd de onderkant van je zak chips bereikt.

 

Gierigheid: ‘Onze kotbaas heeft altijd wel een reden om de waarborg niet terug te betalen’

Colette Van Loy (23) ging in juni op zoek naar een kot in Leuven. Al snel vond ze een kot dat aan haar wensen voldeed. Maar niets was minder waar. ‘Toen ik hier in september aankwam, zat alles onder de muizenkeutels en de lavabo van mijn buurmeisje was helemaal groen’, getuigt Colette.

 

 

Via de Facebookgroep the AAF: anti-appeltans front ontdekte ze dat er meer kotstudenten in Leuven de dupe zijn. Een fenomeen wat vaak naar boven komt, zijn de problemen met de verwarming. [AUDIOFRAGMENT] Geluid BOILER ‘Met mijn kot heb ik nog geluk gehad’, vertelt Colette. Maar andere studenten in het studentenhuis hebben minder geluk. Zo is er bijvoorbeeld een meisje dat door de problemen een half jaar geen huur heeft betaald. [AUDIOFRAGMENT] Geluid HUUR

 

Wat kun je doen als jouw kotbaas gierig is?
-Pak het probleem samen met je kotgenoten aan. Samen sta je sterker.
-Probeer eerst te praten met je kotbaas. Als dat niet werkt, kun je advies vragen bij de huisvestingsdienst van jouw studentenstad.
-Zit je in Leuven op kot? Dan kun je ook langs bij LOKO , de Leuvense studentenkoepel. De koepel kan jou gratis een advocaat aanbieden.

 

 

 

Losbandigheid: ‘Er wordt in de week meer gefeest dan geleerd’

Geen koten zonder kotfeestjes. Die zijn tegenwoordig al zo ingeburgerd dat het een onmisbaar deel is van het studentenleven. En hoewel de meeste studenten er toch voor kiezen om op café of naar een cantus te gaan, zijn er toch velen die hun eigen feestjes organiseren op kot. Ook Arne Michiels, een marketingstudent aan de Katholieke Hogeschool Leuven, is zo iemand. ‘Ik ben op kot gegaan om mezelf heel wat tijd uit te sparen. Maar om eerlijk te zijn wordt er in de week meer gefeest dan geleerd.’

Het kot waar hij in de week slaapt en feest, biedt onderdak aan ongeveer veertig mensen en is gelegen op de ring van Leuven. Om te ontsnappen aan de dagelijkse stress van de school organiseert Arne samen met zijn kotgenoten verschillende activiteiten. In het begin van het jaar is er een soort vergadering, waarbij de nieuwkomers ingelicht worden over de do’s-and-don’ts in het kot en welke evenementen ze organiseren.

In tegenstelling tot feestjes in cafés en discotheken hebben zij het hier helemaal voor het zeggen. Geen dure prijzen of vastgelegde uren waarop de muziek stopt. Arne: ‘Elk jaar organiseren we een kotfuif, Waar is de sneeuwmuur. Bier en cola kosten 0,60 euro en Duvel, wijn en hotdogs kan je voor slechts 1,20 euro krijgen. Met de opbrengt daarvan houden we een gezellige barbecue op het einde van het jaar’.

Als je als student niet meegedaan hebt aan een cantus, ben je geen echte student. Arne: ‘We doen af en toe een kotcantus, die dan ook een bepaald thema meekrijgt. De meest recente cantus was in het thema van beauty & the nerd.’ Ook voor het Tour de bière drankspel werd ergens anders inspiratie gehaald, namelijk bij de Vlaamse film De Helaasheid der Dingen. Arne: ‘Bij tour de bière is het de bedoeling dat je de Tour de France uitrijdt, maar in plaats van te fietsen drink je bier bij elke etappe.’ De grote hoeveelheid alcohol leidt natuurlijk vaak tot hilarische, maar toch ook minder lachwekkende, taferelen. Arne: ‘Een vriendin van mij was ooit eens spoorloos verdwenen. Na een half uur zoeken werd dan duidelijk dat ze zich beneden had verstopt in de toiletten om daar te crashen.’

 

 

3 Tips:
– Spreek op voorhand een sluitingsuur af, anders krijg je de aanwezigen heel moeilijk buiten.
– Verwittig op voorhand de buren en desnoods ook de studentenflik of politie van de stad.
– Als kot dat het feestje organiseert, kan je zelf ook wat drinken. Maar drink met mate als er nog gewerkt moet worden.

 

Jaloezie: ‘Toen biechtte mijn vriend op hij me bedrogen had met zijn kotgenote’

Ilka Janssens (21) studeert verpleegkunde in Gent. Haar vriend Karel* bedroog haar met zijn kotgenote.

Lisa

Ilka Janssens

‘Van zijn ouders mocht Karel in 2011 op kot gaan in Kortrijk. Ik bleef thuis wonen. De eerste week zo ver van elkaar verwijderd was moeilijk voor ons allebei, maar gelukkig kwam hij elk weekend naar huis. Al snel kwam er sleur op onze relatie. Op kot verwaarloosde hij zijn schoolwerk waardoor hij tijdens het weekend hard doorwerkte en ik hem amper zag of altijd naar zijn huis moest komen.

Vanaf het tweede jaar dat hij op kot zat, begon Karel veel uit te gaan. Hij ging niet naar de les en had herexamens. Hij nam ook drugs. Al die slechte dingen over hem hoorde ik pas achteraf. Hij vertelde mij tijdens die periode bijna niets. Op een dag las ik de berichten in zijn gsm. Blijkbaar stuurde hij vaak sms’jes naar zijn kotgenote Céline*. Ik confronteerde hem ermee. Er volgde een ruzie omdat ik zijn privacy had geschonden. Dat vond hij belangrijker dan die sms’jes. Céline was volgens hem toch maar een Erasmusstudent.

In februari zou ze teruggaan naar Wallonië en zou Karel haar niet meer zien. Ik vroeg me af hoe ze eruitzag en of ze mooi was. Na dat gesprek hoorde ik Karel twee weken niet. Op een avond stond hij opeens aan mijn deur om me mee te nemen naar een feestje. Ik begreep er niets van. Ik had hem met rust gelaten en nu zocht hij zelf contact. In de auto biechtte hij op dat hij een paar keren gekust had met Céline.

Wat de situatie nog ingewikkelder maakte, was dat Karels beste vriend ook iets met Céline had. Door de driehoeksverhouding was de vriendschap al snel afgelopen. Ik stuurde Céline een mail om haar kant van het verhaal te horen. Zij was verliefd op Karel, maar blijkbaar had hij haar gedumpt en wou hij onze relatie redden. Dat wou ik niet. Na drie maanden uit elkaar te zijn, probeerden we het een tweede keer. Intussen zat hij op kot in Gent en begonnen we opnieuw van elkaar te vervreemden. In elke discussie kwam het geval Céline ter sprake.

Later wou hij opnieuw contact met haar zoeken omdat hij haar miste. Ik maakte het voorgoed uit. Nu ben ik al een halfjaar samen met mijn huidige vriend. Hij zit gelukkig niet op kot.’

 

Tips om jaloezie op kot te vermijden:

– ‘Wees open over wie er bij jou op kot zit en wat je doet met die personen. Je vriend of vriendin aan je kotgenoten voorstellen is nog beter.’ – Ilka Janssens

– ‘Als je als koppel samen op kot zit, gun je elkaar en jezelf best ruimte. Wees niet jaloers als je partner iets zonder jou gaat doen. Zorg er ook voor dat je elk een apart plekje hebt om tot rust te komen. Zelfs in een studio.’ – Stagiair studentenbegeleider STIP Astrid Velghe

– ‘Besef dat jaloezie nooit ver weg is wanneer veel jonge mensen continu samen leven. Trek niet te snel conclusies en relativeer wat er gebeurt tussen kotgenoten als er geen duidelijk teken is van bedrog.’ – Redactie 21bis

*Karel en Céline zijn schuilnamen.

Top