‘Geslacht bepaalt niet of je een gamer bent of niet’

Kunnen vrouwen hun mannetje staan in de gamewereld?
Als je dacht dat gamen alleen iets voor mannen is, think again. Steeds meer en meer vrouwen vertoeven in deze sector. Uit een onderzoek blijkt dat 40 procent van de gamers van het vrouwelijke geslacht is. Maar ze gamen niet alleen. Sommige vrouwen hebben ook een job in de sector. Kunnen zij hun mannetje staan in deze wereld of krijgen ze vooral te maken met seksisme?

Ook vrouwen kunnen racen

De 23-jarige Ellen De Maesschalck studeert informatica. Wanneer ze niet op school zit, kun je haar vinden achter haar zelfgebouwde gamecomputer. Onder de bijnaam Zoef is ze lid van een gameclan: The Dirty Rotting Bananas, een groep waar ze regelmatig mee gamet. ‘Op de nieuwste Battlefield heb ik in totaal al 200 uur gespeeld’, vertelt Ellen. ‘Ik sta op, kijk wat tv en dan kruip ik achter mijn computer om te gamen.’ Het gameavontuur begon voor Ellen wanneer ze startte aan de hogeschool in de richting informatica.

Ellen speelt verschillende games als Age of Empires, FIFA, World of Warcraft en Battlefield. Niet bepaald de meest vrouwelijke games. ‘Ik ben begonnen met FIFA door mijn vriend. Ik leerde op een leuke manier de spelers van voetbalploegen kennen waardoor ik het nu ook in het echt beter kan volgen.’
lan1

 ‘Geweldig om in een racegame-competitie van mannen te winnen.’Gamester Ellen De Maesschalck

 

‘Het liefst speel ik racespelletjes zoals Need for Speed’, gaat Ellen verder. Op een competitie van ZanziLAN won ze ooit de eerste prijs bij een racegame. ‘Dat was geweldig om van al die mannen te winnen en daar op het podium te mogen staan.’

‘Ik heb veel mannelijke vrienden waar ik mee op café ga en FIFA speel. Het gesprek gaat dan quasi altijd over speltechnieken’, vertelt ze. Maar daarnaast heeft Ellen ook nog een vriendenkring die niet gamet. ‘Die mensen zijn nog altijd even plezant, alleen praat ik met hen over koetjes en kalfjes.’ (quote radio)

Ellens vrienden op Facebook weten dat ze gamet. Haar bijnaam staat zelfs ingesteld op Zoef. Een naam die ze bedacht bij het spelen van een racespelletje. Het verwijst naar de snelheid van auto’s. ‘Daarnaast deel ik ook regelmatig hyperlinks naar mijn gamestreaming.’

Hoewel veel vrienden accepteren dat ze een vrouwelijke gamer is, krijgt Ellen toch regelmatig nare opmerkingen van onbekende spelers. ‘Uit mijn nickname kun je niet afleiden of ik een man of een vrouw ben. Wanneer vreemde mensen dan tegen mij beginnen via voicechat krijg ik twee reacties.’

Mannen zijn niet beter dan vrouwen

In Vlaanderen is de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke gamers bijna gelijk. Uit een onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat de mannen het met 54% nog maar net halen van de vrouwen. Doctoraatsonderzoeker Lotte Vermeulen onderzocht de pijnpunten binnen het gamingcircuit en kwam tot de conclusie dat vrouwen heel hard benadeeld worden binnen de gaming community.

‘Gamen werd vroeger vooral door jongens gedaan, maar men kreeg ook aandacht voor het feit dat vrouwen spelletjes speelden’, legt Lotte Vermeulen uit. ‘Er ontstond een girlgames movement waarin men specifieke spelletjes voor vrouwen ging ontwikkelen. Deze games werden vooral gericht op de typische vrouwelijke interesses zoals Het Barbiespel.’ Games waren veel te stereotiep naar de smaak van vrouwen gericht. Daarom kwamen ontwerpers met casual games op de proppen die werden gepromoot bij vrouwen of ouderen. Denk maar aan de typische en vooral vervelende Facebook-spelletjes zoals Candy Crush waar je iedere dag zeker tien meldingen van krijgt. De visie dat dit geen echte games waren, groeide ook in de gamewereld. ‘Zo bestaat er nu een tweestrijd van casual en de echte agressieve games. En daardoor worden vrouwen niet aanzien als echte gamers.’

‘Als vrouwen evenveel ervaring hebben, is geen enkel geslacht beter dan het andere.’Lotte Vermeulen

 

Natuurlijk zijn er ook vrouwen die aangetrokken worden tot de typische harde genres. Wist je dat er zelfs vrouwenclubjes zijn zoals de counterstrike babes? ‘Vrouwen worden sowieso toch meer aangetrokken tot de casual games. Ze kicken op korte en eenvoudige spelletjes waar ze maar een halfuurtje per dag op hoeven te spelen.’ Maar vrouwen zijn ook heel hard geïnteresseerd in het sociale aspect van gamen. De mogelijkheid om interactie te hebben met andere spelers en relaties opbouwen, weegt bij vrouwen zwaarder door dan bij mannen.
Iedereen heeft evenveel potentieel om goed te kunnen gamen. Alles heeft te maken met ervaring en daar valt de vrouw wat uit de mand. Maar als vrouwen veel oefenen, is uiteindelijk geen enkel geslacht beter in gamen.
Volgens Lotte begint de discussie rond vrouwen en gamen nu stilaan op een hoogtepunt te komen, misschien zelf tot een ontploffing. ‘De traditionele gamer is aan het wegvallen. En hoewel het kernpubliek blijft zweren bij de traditionele games, begint het steeds meer af te brokkelen. Over een aantal jaar zullen die genderissues veel minder aanwezig zijn. Althans dat hoop ik.’

TV: vrouwen in de gamewereld

Gamedesign, een droomberoep voor vrouwen?

Het ontwerpen van games, misschien wel één van de meest gedroomde jobs onder jongens. Techniek en wetenschap vallen samen en waarschijnlijk spreekt het daarom minder vrouwen aan. Toch zijn heel wat vrouwen actief binnen de game-industrie en sommigen staan zelf aan de top van een bekend gamebedrijf.

Het is waarschijnlijk geen verrassing als we vertellen dat één van de producers van The Sims een vrouw is, namelijk Lucy Brandshaw. De game waarin je je eigen personages creëert en ze hun eigen leven laat leiden, is dan ook razend populair bij de gamers van het vrouwelijke geslacht. Maar daarnaast is Lucy ook de senior vicepresident van Electronic Arts, het grote bedrijf dat bekende games als FIFA en Need for Speed op haar naam heeft staan. Lucy is een vrouw die het duidelijk ver geschopt heeft.

Niet alleen Lucy heeft een bekende game ontworpen. Wist je dat de producer van Assassin’s Creed Jade Raymond is? Inderdaad ja, de reeks bloederige games waarin je mensen op een sadistische wijze moet vermoorden, is bedacht door een vrouw. Maar met de medewerking van mannen uiteraard. Andere bekende gewelddadige games gemaakt door vrouwen zijn Gears of War 3 en Uncharted 3.

Hoewel een aantal vrouwen bewezen heeft dat ook zij hun plaats verdienen in de gamesector, nemen de mannen dit hen niet altijd in dank af. In korte tijd zijn drie vrouwelijke gameontwikkelaars ondergedoken nadat ze door mannen bedreigd werden met verkrachtingen of zelfs de dood. Seksisme tot en met dus. Waarom zou een vrouw dan nog studeren om later in deze sector te werken?

‘Als vrouw moet je niet alleen geïnteresseerd zijn in zorgende beroepen.’Merel Steeland, studente gamedesign

In het laatste jaar Digital Arts and Entertainment (DAE) aan Howest in Kortrijk zitten nu 60 studenten verspreid over de drie afstudeerrichtingen. Van de vier vrouwelijke studenten is de 20-jarige Merel Steeland de enige die afstudeert met als major game development waarin ze leert om games te programmeren.

Toen ze in het eerste jaar aan de richting begon, zat ze samen met 14 andere meisjes tussen 300 jongens. Ze verwachtte wel dat er niet veel vrouwelijke studenten gingen zijn, maar had daar geen enkel probleem mee. ‘Nu nog steeds vind ik het niet erg. Het samenwerken met jongens loopt zelfs veel vlotter. Er zijn amper ruzies of roddels.’

‘Het spreekt zowel mijn technische als mijn creatieve kant heel erg aan’, vertelt Merel wanneer we haar vragen waarom ze voor de richting koos. ‘Een game bedenken en het concept uitwerken, vergt heel wat creativiteit. Terwijl het programmeren een heel aparte technische logica vraagt.’ Het was die combinatie plus het plezier dat bij de games komt kijken, die Merel aantrokken tot DAE. ‘Trouwens, het is niet omdat ik een vrouw ben, dat ik geïnteresseerd moet zijn in verzorgende beroepen.’

Toch merkt Merel veel verschillen op tussen de mannelijke en de vrouwelijke medestudenten. ‘Ik heb al een keer samengewerkt met een ander meisje. We waren maar met twee in de klas en ze hadden ons natuurlijk samen in een team gezet.’ Toen zag Merel dat zij en haar teamgenote in een heleboel overeen kwamen, wat bij de mannen anders was. Ze wilden allebei hun werk voor de deadline af hebben zodat ze aan iets nieuws konden beginnen. ‘De meeste jongens beginnen dan pas te werken. Wij vrouwen zijn dus veel stipter en plannen ons werk veel beter. Hierdoor moeten wij niet alles in één nacht klaar spelen. Ook zijn we veel secuurder in ons werk terwijl onze mannelijke collega’s net iets sneller vinden dat het goed genoeg is.’

‘Mijn voorkeur gaat uit naar vrolijke en kleurrijke games. Als ik kan kiezen, ga ik ongetwijfeld voor iets in die aard.’ Geen shooter- of horrorgames voor Merel dus. Maar dat is voor haar geen vereiste om plezier te hebben aan een game. Iets wat anders bij teamwork met mannen. ‘Zij hebben vaak minder zin om iets te maken omdat het hun genre niet is. Zolang de samenwerking goed verloopt, maakt het toch niet uit welk genre het is?’

Merel is onlangs bij twee bedrijven op sollicitatiegesprek geweest. Nergens is ook maar op de een of andere manier gebleken dat ze haar anders bekeken omdat ze een vrouw is. ‘Bij het ene bedrijf kwam dat zelfs nooit ter sprake. Ze vroegen wel of er veel vrouwen waren in de richting. Ze waren trouwens ook heel enthousiast over mijn werk.’

Natuurlijk zag Merel in die bedrijven wel dat er meer mannelijke werknemers waren, maar er was ook telkens een vrouw aanwezig. ‘Dat er weinig vrouwen binnen de game-industrie werken is niet negatief hoor. Binnen mijn richting wordt het zelfs positief gezien dat er meisjes zijn. Zeker omdat vrouwen in de programmeerwereld beperkt zijn. En ik denk niet dat de industrie daartegen gekant is. Als je hetzelfde werk even goed doet, wat maakt geslacht dan uit?’

TV: gamester tegen vriend

Gamen met z’n allen op een LAN-party

LAN-party (Local Area Network), een evenement waar verschillende gamers op één locatie komen om samen te gamen. Howest in Kortrijk organiseert dit nu voor de tweede keer onder de naam Bitwest. De organisatie probeert zoveel mogelijk reclame te maken, maar toch zijn het vooral de studenten van de school zelf die naar dit evenement komen.

In de hal van de school staan een aantal Playstations waar enkele jongens aan het gamen zijn. Organisator Alexandre wijst ons de weg richting een lokaal waar een aantal gamers zitten. ‘Dit jaar zijn er maar zes meisjes geweest. Af en toe zien we jongens toekomen met hun vriendin, maar die gamen meestal niet. Volgens mij schrikt het thema gamen de meisjes af. Spijtig eigenlijk, want uiteindelijk kunnen zij even goed gamen als jongens. Zolang ze maar oefenen.’

De aanwezige gamers zijn verspreid over twee lokalen waar normaal gezien de lessen van Digital Arts and Entertainment doorgaan. Aan computers om te gamen dus geen gebrek. Toch zijn er veel die hun eigen laptop of gamecomputer meebrengen. In het eerste lokaal zijn alleen jongens te vinden. Zij spelen vooral first-person-shooter games als Battlefield. ‘Het is minder bekend bij meisjes waardoor ze het niet snel gaan proberen’, vertelt Michael. ‘Ik heb al met meisjes gegamed, en dat merk je totaal niet op in dat soort games. Een aantal zijn er zelfs beter in dan sommige jongens.’

Deodorant is heel essentieel om bij te hebben op een LAN-party.

Deodorant is heel essentieel om bij te hebben op een LAN-party.

Het tweede lokaal is minder aangenaam om in te zitten, maar hier zitten wel meisjes. De computerschermen zijn de enige vorm van lichtbron die je hebt en een gasmasker is hier geen overbodige luxe. De warmte van de computers gemengd met de geur van zweet, deodorant en bier zorgt voor een aanslag op je luchtwegen. ‘Dat is heel normaal, het stinkt hier altijd’, lacht de 21-jarige Kristine. ‘Deodorant is heel essentieel om bij te hebben op een LAN-party.’

Maar niet alleen deodorant is een onmisbaar item op dit evenement. Veel LAN-party’s duren drie dagen, van vrijdag tot zondag. Daarom bieden de organisatoren een slaapplaats aan waar de gamers een dutje kunnen doen. Dus ook een slaapzak en luchtmatras zijn zeker welkom. En als je geen luchtmatras hebt, kun je nog steeds op de tafel slapen.

lan3

de 18-jarige Melissa

Het andere aanwezige meisje is de 19-jarige Melissa. ‘Vroeger was ik altijd tegen gamen, en dan vooral tegen gewelddadige games’, getuigt ze. ‘Nu speel ik wel League of Legends. Mijn vrienden speelden dat en het leek mij wel tof waardoor ik ook begonnen ben.’ Melissa kwam naar de LAN-party met een aantal jongens en deed als enige meisje mee aan de League of Legends competitie. Vriendinnen die gamen, heeft ze niet. ‘Ik ben eigenlijk tussen de jongens opgegroeid. Ik amuseer mij zelfs meer tussen de jongens dan tussen de meisjes.’

Ook de 18-jarige Ellen is op de LAN-party maar vindt zichzelf geen goeie gamester. ‘Ik speel dan ook niet om te winnen. Ik game omdat ik dat graag doe en op die manier ontspan ik mij ook.’ Dat er niet veel meisjes zijn, klopt. Zij zijn liever met iets creatievers bezig. ‘Gamen is toch maar de hele tijd achter een scherm zitten en dezelfde bewegingen uitvoeren.’

Top