‘Ik wil de apostel van country zijn’

De revival van country
RADIO: REPO_20141211_Inleiding.mp3

‘Country is three chords and the truth.’ Kenners van country beweren dat het genre uit bitter weinig akkoorden bestaat en een simpel verhaal vertelt over een verloren liefde of een andere tragische gebeurtenis. De instrumenten slaan bij voorkeur een opgewekt toontje aan, terwijl de zanger zelf het bij voorkeur over zijn uit de hand gelopen drankverslaving heeft. Toegegeven, het is maar één van de zovele voorbeelden. Maar één theaterstuk en film waren ruim voldoende om het Vlaamse publiek te overtuigen van wat country te bieden heeft.

The Broken Circle Breakdown, een theaterstuk van Johan Heldenbergh, vertelt zowel op scène als op het witte doek grosso modo hetzelfde. Elise heeft een tattooshop, Didier speelt banjo. Ze worden verliefd en samen krijgen ze een dochtertje Maybelle. Het noodlot slaat toe en Maybelle wordt ernstig ziek. De muziek geeft extra cachet. Johan Heldenbergh: ‘The Broken Circle Breakdown heeft een verhaal waar de kijkers zich in herkennen. Ze pinken een traan weg en herkennen hun eigen leed in de beelden die ze zien.’ Toch was het niet de bedoeling om het stuk te verfilmen. ‘Ik vind theater een veel vrijer medium. Bovendien had ik geen zin om heel mijn leven op een telefoontje te wachten van een regisseur.’ Maar toen stapte filmmaker Felix Van Groeningen op hem af. Hij zag potentieel in het stuk en wou er zijn volgend project van maken. ‘Maar Felix kende niets van de countrywereld. Net zoals bij vele anderen, is het zijn muziekstijl niet.’RADIO: JOHAN HELDENBERGH MIXDOWN 1

Dolly Parton tot triestig verhaal in majeur

Na het succes van de film, kreeg country een enorme boost in Vlaanderen. Het theaterstuk werd populairder en de film werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor ‘Beste Niet-Engelstalige film’. De impact was groot, want het verhaal is menselijk en uit het leven gegrepen. Het kan iedereen overkomen in het dagelijkse leven. ‘Ik ben er sterk van overtuigd dat ook de muziek een enorme invloed heeft gehad op het succes.’ Country is eerlijk, heeft een verhaal uit het leven gegrepen én bevat romantiek, omdat het vaak akoestisch is. Volgens Heldenbergh is Jolene van Dolly Parton een uitstekend voorbeeld van een countrylied boordevol emotie. Zelfs als het met een rauwe stem gezongen wordt, zoals Jack White, frontman van The White Stripes die heeft. ‘Met dat in mijn achterhoofd wou ik iets schrijven dat uit het leven gegrepen is. Zo kwam ik terecht bij religie. Maar hoe gaan we het brengen? Gaan we gospel zingen? Dat gaat niet, want we kunnen nooit de energie opwekken van een Afro-Amerikaans koor. Daarom namen we bluegrass/ country als alternatief, want het sluit goed aan bij de dualiteit van The Broken Circle Breakdown. Een triestig verhaal gezongen in majeur.’

De beste stem van Vlaanderen

Om muziek meer kracht te geven, heb ik banjo leren spelen

Om muziek meer kracht te geven, heb ik banjo leren spelen

Johan Heldenbergh vertolkt Didier, het lief van Elise die gespeeld wordt door Veerle Baetens. Ze vinden elkaar, ondanks hun verschillen, in de muziek. Hij speelt banjo in een bandje, met Elise als zangeres aan zijn zijde. Hij is atheïst, zij heeft een kruis in haar nek getatoeëerd. ‘Om de muziek meer kracht te geven, heb ik banjo, gitaar en mandoline leren spelen. Zingen durfde ik niet in het openbaar. Gelukkig had ik Veerle Baetens naast mij staan om alles op te vangen. Zij heeft de beste countrystem van Vlaanderen.’ Toen de cast zich volop aan het voorbereiden was voor de film, dacht regisseur Felix Van Groeningen dat het nu misschien een ideaal moment was om de muziek ook te brengen met een échte muziekgroep. Zo is The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band geboren. ‘Het had geen ambitie om te touren, maar ik kan niet ontkennen dat het een droom is die in vervulling gaat.’

RADIO: JOHAN HELDENBERGH_EIGEN NUMMERS

Country is een echte rage bij het publiek. Cowboy Robby Longo is de ster van het muziekprogramma The Voice geworden. Ook al kwam hij er niet uit als winnaar. The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band speelt in grote, uitverkochte zalen en bands baseren zich op het succes van de film- en theatermuziek. ‘Ik wil de apostel van country zijn in Vlaanderen. Deels omdat ik er zelf helemaal gek van ben. Maar ik blijf realistisch. Het is niet makkelijk om country te promoten in de Belgische muziekwereld. De collectie die winkels als FNAC aanbieden, is beschamend. Meestal moet je platen van pioniers zoals John Townes Van Zandt of Alison Krauss op Amazon bestellen of illegaal downloaden.’

Ondanks het grote tekort aan country in de grotere muziekwinkels, heeft het eerste album van The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band een recordverkoop opgeleverd. En dat inspireert muziekgroepen om met de muziek aan de slag te gaan. Net zoals de Borderline Breakdown Band uit Genk. De titelsong If I Needed You van The Broken Circle Breakdown was voor deze countryfanaten genoeg om zelf een band op te richten. Sinds hun ontstaan in 2012 is het zestal een publieksfavoriet in de Americana-muziekscène.

De Tomorrowland van country

Country festival Sint-Truiden

Country festival Sint-Truiden

Het Country Festival in Sint-Truiden bezorgde de Borderline Breakdown Band hun eerste podiumplaats naast grote sterren, zoals Los Pacaminos en de Vlaamse countryheld Robby Longo. Het tweedaagse festival, gelegen in een schitterend bos mét kasteel, groeide in sneltempo uit tot één van de beste countryevenementen. Organisator Wendy Vanleeuw zag samen met zijn collega’s van vzw Jamuzzi de kans om verder te bouwen op het succes van zanger Robby Longo en The Broken Circle Breakdown. ‘Voor country was er een gat in de Belgische muziekindustrie’, merkt Vanleeuw op. ‘Grote festivals zijn er niet voor deze muziekstijl. Je kan het een beetje vergelijken met Tomorrowland. Dat evenement heeft een belangrijk gat gevuld voor elektronische muziek.’ De organisator benadrukt dat het festival er zonder The Broken Circle Breakdown ook zou zijn. Maar dan wel misschien op een ander moment. ‘We hebben ons succes vooral te danken aan de artiesten. Tot onze verbazing ontvangen we veel steun van de muzikanten die hier optreden.’ Zelfs van de Amerikaanse bands. Voor hen is het niet vanzelfsprekend om op een groot podium te staan in Europa.
Het Country Festival gaat in de zomer van 2015 zijn derde editie in. ‘We hebben het festival enorm zien groeien. Ik hoop dat country onder de aandacht blijft van het grote publiek. Het kan misschien een trend zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat country nooit zal verdwijnen. Er is altijd iemand die country in eer houdt. Of dat nu een muziekgroep of een filmcast is. Nu zijn dat The Broken Circle Breakdown en Robby Longo, in mijn jeugd was dat Bobbejaan Schoepen.’ Vanleeuw is blij dat BV’s, zoals Johan Heldenbergh, het muziekgenre in de kijker zetten. ‘Maar Ricky Travers is de échte held van country in Vlaanderen. Hij is de Belgische Johnny Cash met jaren ervaring in het vak. Zo iemand heb je nodig om de muziekscène in leven te houden.’

Samenbrengen in vreugde en dans

‘Ik hoop toch dat jongeren country leren appreciëren. Er zijn weinig jonge bands die de muziekstijl aandurven’, zegt Wendy Vanleeuw. Acteur Johan Heldenbergh ziet het anders. Hij is opgegroeid tijdens de Koude Oorlog, waar alles rond onzekerheid draaide. ‘Nu leven we in een individualistische maatschappij, waar iedereen zijn eigen ding doet. Maar ik merk dat jongeren toch een sterke band met elkaar hebben. Country kan nog meer mensen herenigen. Het brengt families en vrienden samen in een omgeving van vreugde en dans.’

Aftermovie country festival
Fotocredit BCBB: Broken Circle Breakdown Bluegrass Band by Yannig Van de Bouwer (CC BY-NC-ND 2.0)Fotocredit Country Festival: Wendy Vanleeuw
Top