De student en zijn portefeuille

Hoe omgaan met de stijging van het inschrijvingsgeld
Vanaf volgend academiejaar moet je 890 euro neertellen voor je studie. Hoe overleeft jouw bankrekening in deze krappe tijden? Wij zochten uit hoe je kan besparen op je vervoer via een spannende rat race. Laat je inspireren door slimme besparingstips en getuigenissen van (ex-)studenten.

It’s a race


16:05 is het startsignaal van onze race tussen Dennis, Jens en Andy aan Kinepolis Antwerpen. Het doel is om zo snel mogelijk de hogeschool Thomas More in Mechelen te bereiken. Dennis neemt hiervoor het openbaar vervoer, terwijl Jens en Andy kiezen voor de wagen.

De afstand van de bioscoop naar de hogeschool bedraagt 29,6km. Voor de benzine betaalde Jens zo’n 10 euro, terwijl Dennis 5,30 euro moest neertellen voor bus en trein. Dennis vertrekt vol enthousiasme met zijn go pro camera richting de bushalte. De twee autovrienden hebben wat kleine problemen met de go pro, waardoor ze al een kleine vertraging oplopen. Gelukkig zitten zij lekker warm in de wagen, terwijl Dennis moet bibberen in de kou. Speelt dat in zijn nadeel?

Google Maps, onze gps in nood, beweert dat de wagen sneller is dan het openbaar vervoer. Benieuwd of onze alwetende Google zijn gelijk krijgt.Kaart-longform

‘Studeren moet een basisrecht blijven’

Lotte Schouteden (23), een logopediste uit Heusden, is een van de weinige gelukkigen die na haar studies meteen een jobaanbieding kreeg. Zelfs nog beter, ze had al werkzekerheid tijdens haar studies. ‘Ik heb een extra halfjaar aan mijn bachelorproef gewerkt. In september vorig jaar ben ik al gaan solliciteren om ervaring op te doen. Zoals verwacht, kreeg ik veel afwijzingen. Gelukkig kreeg ik in december een sollicitatie toegereikt via een ex-medestudente. Ik mocht meteen op gesprek komen en een week na de kerstvakantie kreeg ik het verlossend telefoontje. Zodra ik mijn diploma in handen zou hebben in januari, mocht ik beginnen.’

Lotte was angstig om een goede job te vinden, gezien de grote concurrentie van haar medestudenten die al afgestudeerd waren in juni. Ook hangt het aantal vacatures voor logopedisten af per provincie. En in Limburg liggen deze niet voor het rapen. ‘Ik heb veel geluk gehad, dat mag je wel zeggen.’

Een studierichting kiezen op basis van werkgelegenheid was voor Lotte belangrijker dan haar passie te volgen. Daarom was haar keuze voor een professionele bachelor snel gemaakt. ‘Ik wou eerst graag Taal- en Letterkunde gaan studeren, maar wat zou ik er achteraf mee kunnen doen? Ik wil studeren voor een job en logopedie kon mij die zekerheid bieden.’ Toch heeft ze veel bewondering voor zij die resoluut kiezen voor hun passie. ‘Je moet karakter hebben om tegen de markt in te gaan.’

Haar mening formuleren over de verhoging van het studiegeld, dat gaat Lotte niet zo goed af. ‘Nu volg ik een postgraduaat Stemtherapie, dus val ik niet meer onder de gewone studiegelden. Maar ik heb erover nagedacht: studeren moet een basisrecht blijven. Het is niet slecht dat er maatregelen genomen worden voor de studenten die er hun voeten aan vegen, maar helaas worden nu ook anderen gestraft. Elk verhaal heeft zijn waarheid.’

Voor het verhoging van het studiegeld voelt Lotte absoluut niets. Omdat ze ingeschreven is als zelfstandige krijgt ze toch een deel van haar opleiding terugbetaalt. ‘Mijn postgraduaat kost ongeveer 1200 euro. Waarvan de helft gesubsidieerd is, al zou ik het niet erg vinden om Maar ik zou 200 of 300 euro meer te betalen. Mijn subsidies mogen gerust naar de studenten gaan die er nood aan hebben. Mijn generatie heeft mogen studeren voor redelijk weinig geld en we zijn solidair. Als wij het goed hebben gehad in onze studententijd, hebben studenten er na ons daar ook recht op.’

Mijn subsidies mogen gerust naar de studenten gaan die er nood aan hebben..Lotte Schouteden

Maatregelen treffen voor mensen die het studiegeld echt niet kunnen betalen? Moet zeker kunnen, als iedereen hier eerlijk in blijft. ‘Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en moeten niet vals spelen met looninkomsten. Er zijn gezinnen die een subsidie meer nodig hebben. Al is een wereld zonder valsspelers een utopie, denk je niet?’Lotte volgt de Belgische politiek niet op de voet, maar ze heeft wel een boodschap aan de nieuwe regering-Michel. ‘De regering zou meer respect mogen hebben voor de mensen die getroffen worden door haar maatregelen in plaats van enkel naar de cijfertjes op papier te staren. Scheer alsjeblieft niet de hele bevolking over dezelfde kam. Zo zit het leven echt niet in elkaar.’

 Is ons inschrijvingsgeld echt zo hoog?

We moeten vanaf volgend academiejaar dieper in onze portefeuille tasten door de verhoging van het inschrijvingsgeld. Dat stijgt naar 890 euro. De reacties van zowel hogescholen zelf als studenten bleven niet uit. Er heerst een serieuze ontevredenheid over deze stijging van 1,5 procent. Maar hebben wij wel reden tot klagen in vergelijking met andere landen?

Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) was de verhoging nodig om de kost voor de overheid te beperken en de kwaliteit van het onderwijs te verzekeren. Maar tegelijk hiermee komen er ook sociale correcties. Zo betaalt een beursstudent nog altijd maar 105 euro inschrijvingsgeld, evenveel als ervoor, en een bijna-beursstudent, wiens ouders net te veel verdienen voor een studietoelage, betaalt 470 euro in plaats van de huidige 410. De voorwaarden voor een erkenning als bijna-beursstudent versoepelen ook. Zo hoeven er meer studenten minder te betalen. Hiermee wil de Vlaamse regering tegemoet komen aan de commentaar dat ze enkel onderwijs voor een elite wil organiseren.

Als we dan kijken naar Wallonië, zien we dat het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs daar al vastligt op 835 euro. Vele meer dan de 620 euro die wij nu in Vlaanderen betalen. Het Waalse inschrijvingsgeld is bevroren sinds 2009, toen de studenten op straat kwamen om een vermindering te eisen. Die is er niet gekomen, maar het inschrijvingsgeld is dus ook niet meer omhoog gegaan sindsdien. Al vreest de Fédération des Étudiants Francophones (FEF) dat het wel eens zou kunnen geïndexeerd,en dus vermeerderd, worden dit jaar.

En de belofte dan?
België ondertekende in 1983 de Bolognaverklaring. Die legde Europese maatregelen vast rond het aanbieden van hoger onderwijs. Een belangrijk onderdeel van die Bolognaverklaring was het Pact of New York. Daarin stond onder andere dat hoger onderwijs op termijn gratis moest worden. Voorlopig is daar, zowel in Vlaanderen als Wallonië, niet veel van te merken. Integendeel zelfs, in beide landsdelen wordt het inschrijvingsgeld vermoedelijk verhoogd. Zijn ze dat vergeten misschien? Het Pact werd trouwens niet enkel door België ondertekend, maar ook door 28 andere Europese landen, waarvan de meesten ook geen gratis hoger onderwijs aanbieden.

Gratis toegangstickets
Finland heeft het licht gezien op basis van onderwijs. Studeren is er namelijk volledig gratis. Op een eenmalige kost van je studieboeken na, moet je gedurende het hele jaar geen extra studiekosten betalen. Vele politici verwijzen naar dit schoolvoorbeeld in het hoger onderwijs. Als EU-burger heb je de mogelijkheid om geheel gratis te gaan studeren aan één van de hogescholen of universiteiten.

Al moet je deze buitenkans ook met een korrel zout nemen. Een eerste punt van kritiek is de duurdere levensstandaard van Finnen. Zo is de gemiddelde huurprijs van een kot geschat op 400 euro in de maand. Daarnaast moet je er ook de grillige koude temperaturen bijnemen. Vrolijk gaan picknicken met je vrienden in het park zit er dus niet in.

Ook andere Scandinavische landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen delen gratis toegangstickets uit voor school. Heb jij geen angst voor de koude en heb je een spaarpot opzij om je kost van eten en inwoon te betalen? Dan is één van deze Scandinavische landen misschien wel voor jou weggelegd.

Alarmfase rood
Het Verenigd Koninkrijk (VK) en Nederland doen studenten en ouders blozen bij ontvangst van de schoolrekening. In deze landen moet je meer dan het dubbele neertellen bij ons en dit zonder extra kosten. In VK betaal je als EU-burger maximum 8149 euro, maar inwoners uit Schotland, Wales of Noord-Ierland moeten zo’n 11.099 euro neertellen. Voor vele jongeren alarmfase rood op hun rekening.

Doedelzakliefhebbers wees niet getreurd, want voor Schotse en Europese studenten is het volledig gratis om te gaan studeren in het groene Schotland. In tegenstelling tot Noord-Ierland waar je nog 4409 euro moet betalen. Daar heeft liefst 40% van de studenten een studiebeurs om de kosten te kunnen dekken. Geen lachertje dus.

Ook Nederland staat bekend om hun dure opleidingen, maar tegenover het VK is dit kleingeld. Een opleiding kost gemiddeld 1906 euro, maar deze zal komend academiejaar stijgen naar 1951 euro. Gelukkig kan je hier net zoals in België een studiebeurs aanvragen volgens hetzelfde systeem. Maar ook hier is een addertje onder het gras. Als je als beursstudent niet binnen de 10 kaar afstudeert, moet je je volledig beurs terugbetalen. Goed studeren is dus de boodschap! Maar geef nu toe, wie wil er tot zijn 28 op de schoolbanken plakken?

Bij dit hele verhaal is er gelukkig een klein lichtpuntje. De belastingen zijn niet zo hoog als in Vlaanderen. Dit is toch een kleine compensatie voor de studiekosten. Al schuilt er wel gevaar in Erasmusstudenten. Vlaanderen wordt overspoeld met studenten uit VK en Nederland, omdat het inschrijvingsgeld hier veel goedkoper is.

Krap bij kas? 10 besparingstips voor op je kot

Het is niet altijd makkelijk om als kotstudent rond te komen met het bedrag van je ouders. Met deze 10 besparingstips in het achterhoofd, kan je een lege portemonnee vermijden. Kassa, kassa!

10. Tweedehandsboeken

Voor je lukraak naar de campusshop wandelt, kan je beter even bij oud-studenten langsgaan en vragen of zij geen boeken verkopen. Zij willen er waarschijnlijk ook graag van af en verkopen ze voor een klein bedrag. Win-winsituatie.

9. Kringwinkel

De kringwinkel is hip onder de studenten. Niet alleen voor zijn unieke meubels die je doen herinneren aan de bomma, maar ook voor schoolgerief. Zo koop je voor 10 cent een kaft of opbergmap. Waarom ergens anders 3 euro spenderen?

8. Slim omspringen met brood

Brood is een kotstudent zijn eerste liefde voor de maag. Maak van je oud brood wentelteefjes of grill ze in je toaster. Voor de microgolfkoks kan je ook een broodpudding maken in slechts 5 minuten. Gooi je broodgeld dus niet langer in de vuilbak!

7. Reclamebonnen

Haal de sticker met het woordje ‘GEEN RECLAME’ van je brievenbus en de postbode levert je gratis kortingsbonnen. Als je niet weet wat kopen, kan je altijd je terugvallen op de folders. Kijk wat er in reclame staat en loop naar de winkel. Winst in zicht!

6. Iedereen rond de tafel

Als je een huis deelt met verschillende studenten is het altijd goed om samen te koken. Voor zij die alleen op een studio wonen, is het aan te raden om kliekjes te bewaren in de koelkast en de dag erna op te eten. Tip: Maak van je ‘oude’ pasta een pasta frittata door ei en melk toe te voegen in een pan. Een nieuw gerecht op tafel met restjes, geweldig toch?

5. Boodschappentas

Neem altijd je eigen tas mee wanneer je gaat winkelen. Het is zonde om geld te betalen aan plasticzakken waar je uiteindelijk toch geen blijf mee weet. 5 eurocent lijkt niet veel, maar als je je 10 keer laat vangen heb je al een kleinigheid in de kringwinkel.

4. Netflix

Geniet van de laatste nieuwe series en films op je studentenkot en dat gratis voor 1 maand. Als je gebeten bent door de app kan je met je kotgenoten afspreken om samen een abonnement aan te gaan voor 11,99 euro voor 4 schermen. Dat is slechts 3 euro per maand om bloedstollende series te bekijken.

3. Productverpakkingen

Ook het prijskaartje van vuilniszakken heeft een luchtje. De plasticzakken zijn geldzuigers, want voor een grote rol met 10 zakken betaal je 25 euro. Oplossing? Probeer zo min mogelijk verpakkingen te kopen. Het is ook beter om yoghurt in glazen bokalen te kopen want yoghurtbekertjes nemen ook veel plaats in en mogen niet in de PMD. Vele studenten vergeten dit laatste wel eens.

2. Inktpatroon hervullen

Voor de gelukkigen onder jullie met een printer op kot, hervul je patronen! In speciaalzaken kan je deze voor slecht 12 euro hervullen met méér inhoud dan een standaard inktpatroon.

1. Feest op kot

De studieboog moet niet altijd gespannen staan. Als je eens goed wil feesten met je vrienden doe je dit best op je kot. Je bespaart immens veel geld uit op café en hoeft niet geïrriteerd te wachten tot ze de bestelling komen opnemen. Vergeet ook de koude die je te wachten staat als je naar huis moet wandelen of fietsen. Santé!

Lazlo Cootmans (22) doet een job waar hij niet voor gestudeerd heeft

10247484_10204680462958565_4448972429412749695_nLazlo Cootmans studeerde in juli 2014 af als journalist en was vier maanden werkloos. In november vond hij dan werk als communicatieverantwoordelijke bij BASF: ‘In de journalistiek is het tegenwoordig heel moeilijk om werk te vinden. De enige journalisten die makkelijk werk vinden zijn diegenen die graag willen freelancen, maar de onzekerheid en het lage loon had ik er niet voor over. En de kans is groot dat je dan in de bedrijfsjournalistiek, wat ook niet helemaal mijn ding is.
Maar eigenlijk ben ik nooit per se journalist willen worden. Ik heb de richting gekozen omdat ik graag schrijf en mijn doel was om tegen het einde een deftige tekst te kunnen schrijven. En daar ben ik in geslaagd.

Momenteel werk ik in de marketingsector. Ik ben communicatieverantwoordelijke van de preventiedienst bij BASF en werk daarin mee aan de organisatie van twee campagnes. Eén rond verkeersveiligheid bij het personeel en een andere rond veilig werken in de hoogte. Dat is iets helemaal anders dan journalistiek, maar het heeft wel nog steeds met schrijven en communicatie te maken. Het fijne aan deze job is dat ik creatieve vrijheid krijg. Dat miste ik wat bij journalistiek. Daar moet je vaak vastgestelde regeltjes volgen. Ik heb in het middelbaar kunstonderwijs gedaan, dus dat creatieve zit wel in mij.

Spijtig wel dat dit een tijdelijke job is. Binnen enkele weken loopt de periode af en dan moet ik opnieuw op zoek naar iets anders. Stiekem hoop ik wel op een verlenging van mijn contract. Maar vanzelfsprekend zal dit niet mijn laatste job zijn. Ik wil graag verschillende werkvloeren betreden. Zo werk ik op dit moment op een hele grote werkvloer, maar ik zou ook graag eens in een kmo werken bijvoorbeeld. Ik wil graag alles eens gedaan hebben.

Wanhoop niet meteen als je geen job vindt in je geliefde sector.Lazlo Cootmans

Een tip voor pas afgestudeerden: wanhoop niet meteen als je geen job vindt in je geliefde sector. Ga dan gewoon ergens anders werken en doe ondertussen in je vrije tijd verder met wat je graag doet. En wie weet biedt er zich dan nog wel iets aan. Ik ben ook blijven schrijven, zowel voor mezelf als voor de gamingwebsite 9lives. Zo blijf ik toch nog een beetje journalist.’

I hope I win


Ondertussen is het 16u31 en Dennis is aangekomen aan de Franklin Rooseveltplaats in Antwerpen, vanwaar hij naar Antwerpen-Centraal zal wandelen. Even later is hij daar en haast hij zich voor de trein die hij net kan halen. Maar goed, hij zit comfortabel. De stress die er eerst was van de drukke bus ebt meteen weg.

Andy en Jens hebben in de auto ondertussen minder geluk. Nadat ze eindelijk zijn vertrokken geraakt, komen ze in een file terecht van een kwartier. Op de koop toe belt Dennis hen dan nog eens met het vervelende nieuws dat hij al lang op de trein zit. De zenuwen en frustraties bij de chauffeurs neemt meer en meer toe.

Wie zal het halen? Het laatste deel zal beslissend zijn.

Ik ben blut, wat nu? 4x gratis ontspannen

Het is zeldzaam om het woordje ‘gratis’ uit te spreken, maar gelukkig nog niet onbestaande. Ontspan je met één van de onderstaande activiteiten zonder je portemonnee te moeten bovenhalen.

4. Bibliotheek

Dé klassieker onder de noemer gratis is toch wel onze geliefde bibliotheek. Neem een goede vriend mee die een bib-kaart heeft en leen samen tot wel 15 boeken uit in de bibliotheek van Mechelen. Toch liever je eigen pasje? Dan moet je eenmaal 6 euro betalen voor de aanmaak van een kaart. Zoek dus maar een boekenwurm die je altijd kan meenemen!

3. Wedstrijden

Je zou ervan versteld staan hoeveel studenten zich inschrijven voor online wedstrijden en coole gadgets winnen. De populairste websites onder de studenten zijn Canvas, Vertigo, Vier en Sporza. Nog makkelijker? Op gratiswedstrijden.be vind je alle lopende wedstrijden én antwoorden. Deelnemen was nog nooit zo simpel.

2. Happy Hour

Na de schooluren kan je meestal je dorst lessen van 16u tot 17u in lokale studentencafés. Hou een oogje in het zeil op de F acebookpagina van je favoriete café.

1. Lezingen AB

Voor lezingen met grote namen in de muziek- en cultuurwereld kan je terecht bij AB in Brussel. Naar aanleiding van 40 jaar Hiphop vonden er verschillende gratis lezingen plaatst met o.a. Afrika Bambaataa en Gilles Peterson. Een aanrader voor zij die net ietsje meer willen dan een frisse pint.

And the winner is…


De laatste kilometers zijn in zicht voor onze rat racers. Om 16:52 zit Dennis rustig en zonder zorgen een spelletje te spelen op de trein. Jens en Andy zitten dan wel comfortabel, maar moeten hun ogen op de baan houden door de file.

Eenmaal aangekomen met de trein aan station Mechelen Nekkerspoel, wandelt Dennis richting campus De Ham. Of beter gezegd richting de overwinning?

In de spannende eindspurt komt Dennis om 17:13 aan op de campus. Geen Jens en Andy te bespeuren. Dennis blijkt met zijn openbaar vervoer de winnaar van de rat race te zijn. Pas 7 minuten later, komen Jens en Andy al puffend de campus binnengewandeld.

Dus ‘neen’ Google Maps, met de auto is misschien minder vermoeiend en comfortabeler, maar niet sneller dan het openbaar vervoer. Conclusie ? Niet alleen goedkoper, maar ook nog eens sneller die trein ! Dus gedaan met zeuren pendelaars, omhels je reisgenoot die jouw beenruimte inneemt nou maar.

Top